2018. dec 16.

Stresszmentes Ünnepeket!

írta: boldoganya
Stresszmentes Ünnepeket!

Avagy 3 egyszerű lépés a boldog karácsonyért!

Sok a vita és a sértődés az ünnepek alatt. Annyira befeszülünk néha a karácsony miatt, annyira jót akarunk, hogy elveszik a varázs. Ne engedjük!
people-3177438_1280.jpg

Mit tegyünk idén másképp, hogy ne csak kívánjuk a boldog karácsonyt, de bennünk is boldog legyen az a pár nap? Jöjjön néhány egyszerű gondolat, amik írásánál a pozitív pszichológiát is segítségül hívtam, hogy ne csak a praxisomban alkalmazzam ennek a nagyszerű tudománynak az eredményeit, hanem minél több családban, minél több lélekben legyen tényleg boldog ez a karácsony.

 1. Kezdjük belülről!

Igen, nálunk is hozzátartozik az ünnephez egy csomó minden. A koszorú, a fa, az ajándékok, a mézeskalács, és még sorolhatnám. De ne csak ezektől várjuk azt, hogy megszálljon minket a karácsony szelleme. Kezdjük el már most felépíteni magunkban a karácsonyi hangulatot.

Idézzük fel a saját gyermekkorunkat, engedjük, hogy egy csillagszóró, egy illat, egy kedves, szívet melengető emlék elvarázsoljon minket.

Következő lépésként keressünk egy frissebb emléket is az elmúlt évekből, az első karácsonyt a gyermekünkkel, az első karácsonyt a párunkkal, egy sétát a karácsonyi vásárban, egy jóbarátnős/kollégás karácsonyozást, néhány olyan pillanatot, amik olyan igazi karácsonyi emlékek, és nem 20 évnél régebbiek.

Harmadszorra pedig képzeljünk el az idei karácsonyból néhány szívet, lelket átjáró, meghitt pillanatot. Az utazást a szeretteinkhez, a nagy karácsonyi öleléseket, anyukánk bejglijét, a gyermekeink mosolyát, valamit, amit várunk idén.

Teremtsük meg magunkban a hangulatot, mielőtt még elkezdenénk a fát díszíteni! :) 

xmas-660694_1280.jpg

2. Fogalmazzuk meg magunknak, hogy mitől válik számunkra a karácsony boldoggá!

Ha nem tudjuk, hogy mi a célunk, akkor észre sem vesszük, hogy odaértünk, halljuk egyre több helyen. És ez valóban így van. Nézzük meg, hogy számunkra mi az a 4-5 dolog, ami igazán fontos, amiktől igazán karácsony a karácsony. Nem, itt nem kell tizensok dolgot felsorolni. Koncentráljunk a legfontosabbakra. Számomra ezek a sarokpontok: a férjemmel együtt díszítjük a karácsonyfát csendben, titokban, mint a szövetségesek; gyermekeim csillogó szeme, amikor meglátják a fát; a csomagolópapír-tépés öröme; ahogy a dédi, a mamák és papák, nagynénik és nagybácsik, tesó, uncsitesók örülnek, amikor együtt ünnepelünk, legalább egy pár percre mindenki önfeledt és boldog, legalább pár percre mindenkin lássam a csillogó gyermeki szemeket, kortól, nemtől függetlenül.

Ha ezek megvannak, akkor számomra a karácsony teljes, és lehet, hogy van közben egy-két vita, egy kis zsörtölődés és kapkodás, mert nem minden alakul úgy, ahogy szerettem volna, de tudom, hogy, ha a fenti pillanatok (mert pillanatokról beszélünk) megtörténnek, akkor már minden egyes este elégedetten fekszem le, mert megint megtörtént a csoda.

wish-list-1895013_960_720.png3. Ne veszítsük el a fókuszt!

Ez életünk minden napján jól jön, de ebben az ünnepi szezonban talán több minden tud megzavarni minket. Ne engedjük ezeknek az apró-cseprő bosszúságoknak, hogy átvegyék a hatalmat a karácsony felett. Azok az igazán fontos dolgok, amik a fenti listán rajta vannak, a többi is fontos, de biztos vagyok benne, hogy a gyerekeket, a vendégeket nem fogja zavarni, ha nem tökéletes a csokimáz a süti tetején, vagy elcsúszott egy masni a csomagoláson, esetleg már megint késésben vagyunk. Az viszont kihat mindenkire, ha mi valami kis apróság miatt bosszúsak vagyunk, és ezzel tereljük el a figyelmet az igazán fontos dolgokról. Itt valahol érdemes megemlíteni azt a kis szabályt, hogy ami már 2 hónap múlva eszünkbe sem jut, az talán aznap sem kell, hogy túl nagy szerepet kapjon.

cake-676758_1280.jpg

Koncentráljunk a rövid listára, amit azon kívül kapunk az ajándék, de semmiképpen sem a tökéletes vacsorától, vagy repedésmentes bejglitől várjuk, hogy boldog legyen a karácsony.

Remélem sikerül ezzel a néhány egyszerű lépéssel neked is segíteni, hogy kicsit boldogabb, kicsit mosolygósabb legyen ez az idei karácsony. Találsz még egy-két tippet az alattomosan támadó, apró bosszúságok ellen az „Itt is megtalálsz” menü alatt.

Stresszmentes karácsonyt kívánok minden kedves olvasómnak, anyukáknak és mindenki másnak is!

christmas-1859241_1280.jpg

Fotók: https://pixabay.com/

Szólj hozzá

ünnepek karácsony stresszmentes tippek a boldog élethez pozitívpszichológia