2018. okt 29.

Miért különösen jó, ha vannak barátaid a szülés után is?

írta: boldoganya
Miért különösen jó, ha vannak barátaid a szülés után is?

 life-863037_1280.jpg

Azok az emberek, akiknek vannak barátaik bizonyítottan boldogabbak, és nem csak boldogabbak, de egészségesek és tovább élnek másoknál. Jobban alkalmazkodnak a nehéz helyzetekhez, nő a stressztűrő képességük, rugalmasabban tudnak alkalmazkodni.

No ezek mind jól jönnek, ha épp babát vársz, vagy nemrég született gyermeked…

Ha már megszületett, akkor tudod, hogy hát ez bizony egy kemény dió. Tele vagy kérdéssel, kétséggel, folyamatosan olyan új helyzetekbe keveredsz, amiket korábbról nem ismertél. Benned van a kétely, hogy jól csinálod-e. Jó anya vagy-e?

Ha még most készülsz a szülésre, akkor is sejtheted, hogy bizony lesznek kihívásaid az elkövetkezendő hónapokban. Nem csak a kisbabád miatt. Ott lesz az új élethelyzet, amit bármennyire is vársz, egy új helyzet lesz, életed egyik legnagyobb változása, amivel meg kell birkóznod.

Ha vannak barátaid, akkor könnyebben és gyorsabban tudsz megbirkózni a nehéz helyzetekkel, ezért érdemes tudatosan készülni erre az időszakra, hogy számíthass rájuk.

Mi az, amiben segítenek ilyenkor a barátok?

1. Meghallgatnak

Nagyon sokszor nem kell több, mint hogy kiöntsd valakinek a szívedet, aki egy kicsit kívül van az egész helyzeten. Tudod, hogy mit kell tenned, tudod, hogy egyedül kell megoldanod az otthoni dolgokat, de akkor is olyan jó érzés, amikor kibeszélheted magadból a gondolataidat, a félelmeidet, és ugyanúgy az örömödet is megoszthatod velük. A gondok egy kicsit könnyebbnek tűnnek, ha beszélünk róluk, mintha csak belül emésztenének.

grass-3249879_1280.jpg

2. Mesélés közben érkező ötletek

Gyakrabban előfordul, mint gondolnád, hogy miközben kimondasz dolgokat, elmesélsz helyzeteket, eszedbe is jut a megoldás. Veled is fordult már elő? Amíg csak magadban emészted ezeket, addig valahogy nagyon rágörcsölsz az adott témára, és nem látod, a sokszor kézenfekvő megoldást. De legalább azt, hogy ez azért nem a világvége. Ha kimondod, mondatokba öntöd, akkor egy kicsit el is kezded emészteni, és gyakran mesélés közben meg is találod a megoldásokat egy-egy problémás helyzetre.

light-bulb-3104355_1280.jpg

3. Kikapcsolódsz a saját, sokszor szűk valóságodból

Ha már beszélgetsz egy baráttal, akkor mindig jusson eszedbe róla is kérdezni, hogy vele mi újság van? És tessék figyelmesen meg is hallgatni, reagálni a hallottakra. Ez nem csak azért nagyon szuper, mert jól esik a barátodnak, hanem azért is, mert kimozdít téged a saját, szűk kis valóságodból. Az etetés-pelenkacsere-alvás kis háromszögéből, ami bizony néhány hónapig kitölti a napi rutinod 60-80%-át, az ilyen helyzetek beszűkítenek. Keveset látsz a világból, és sokszor befordulnak az anyukák ebben az időszakban. Ha rendszeresen beszélgetsz egy-egy baráttal, akkor tudod újra tágítani a világot, és ez sokat segít a hétköznapokban is.

road-3771742_1280.jpg

4. Feltölt energiával

Biztosan volt már olyan baráti beszélgetésed, ami után úgy érezted magad, mintha kicseréltek volna, mintha drogoztál volna, pedig tényleg csak kávét ittatok... Ezek a beszélgetések és feltöltődések a kisgyerekes időszakban jobban tudnak esni, mint korábban valaha. Ezek után úgy veted bele magad újra a hétköznapi feladatokban, mintha felhőkön lépkednél, új lendületet kapsz. Ilyenkor sokkal pozitívabb vagy, könnyebben oldasz meg problémákat, nehéz helyzeteket.

joy-2483926_1280.jpg

Ha úgy gondolod, hogy neked is jól jöhetnek a barátaid szülés után, akkor légy tudatos, és ne hagyd elkopni ezeket a jó kapcsolatokat miután gyermeked született. Ha érdekel, akkor olvass tovább, összegyűjtöttem néhány tippet, hogyan tartsd meg a régi barátokat szülés után.

Ha szeretnél még hasonló ötleteket, motivációt kapni, kövess Instagramon, vagy a Facebookon, ha anya vagy, csatlakozz a Boldog Anyák Hétköznapjai zárt csoporthoz!

Fotók: pixabay.com

Szólj hozzá

barátok légy pozitív tippek a boldog élethez pozitívpszichológia