2018. sze 10.

10 tipp anyáknak a kiegyensúlyozott bölcsi/ovikezdéshez

írta: boldoganya
10 tipp anyáknak a kiegyensúlyozott bölcsi/ovikezdéshez

background-2894397_1280.jpg

A szeptember közeledtével bizony minden kisgyerekes családban nagy készülődés zajlik. Vannak, akik már rutinosan készítik össze a dolgaikat és a gondolataikat, a bölcsi/ovi/suli kezdésre, de vannak, akik még újak ebben, és küzdenek ezzel a helyzettel. Viszont nagyon fontos, hogy nem csak felszereléssel, váltócipővel és ágyneművel készüljünk erre az időszakra. Készítsük fel a gyerek(ek) mellett magunkat is. Ha még nem érzed magadban az erőt a bölcsi vagy az óvoda elkezdéséhez, itt találsz néhány gondolatot, amik segíthetnek!

1. Tegyél rendet a fejedben!

Nagyon fontos, hogy jó irányban ülj a lovon. A bölcsi/ovikezdés, bár neked is nehéz feladat, de hidd el gyerkőcödnek nagyobb kihívás. Ne feledd, hogy ez róla szól, neki kell ezt a feladatot teljesítenie, és fogja is. A legjobb dolog, amit tehetsz vele, hogy te felkészülten indulsz neki, rendbe teszed a saját gondolataidat, és minden erőddel támogatod őt ebben. FONTOS: a támogatás nem egyenlő a tutujgatással, de főleg nem egyenlő a siránkozással. Ha jobban kétségbe esel, mint ő, azzal nem megy előre a szekér. Olvass tovább és vértezd fel magad a kihívásokra!

woman-3441018_340.jpg2. Hidd el, hogy jó lesz neki!

Nem, nem tökéletes lesz neki, hanem jó. Lesznek nehézségek, amik hozzátartoznak az ő életéhez is, de meg tud velük birkózni, hisz a világ legszuperebb anyukája áll mögötte (ez te vagy… : ). Először neked kell hinned benne, hogy képes rá, utána ő is el fogja hinni.

3. Bízz a döntésedben!

Van annak egy oka, hogy nemsokára bölcsit/ovit kezdtek. A munkád, az anyagiak, vagy a 3 éves kora a gyerkőcödnek. Ha úgy is érzed, hogy ezer évig tudnál vele otthon lenni egy ideális világban, most másképp alakult. De te minden tőled telhetőt megtettél, hogy a lehető legjobb helyre kerüljön. Ha pár hónapja jó döntésnek bizonyult, akkor most is az, ne hagyd, hogy a dátum közeledtével, vagy az első nehézségek miatt megkérdőjelezd magadat. Akkor átgondoltad/átgondoltátok a pároddal, választottatok egy intézményt, ami tetszett. Bízz magadban, hisz mindig a legjobbat akarod neki. Most csak a kezdési időpont miatt rád jött egy kis para… Természetes. Engedd el!

4. Fogadd el, hogy nem veled lesz!

Ez nehéz, hisz az elmúlt időszakban szinte sülve-főve együtt voltatok, de ez most meg fog változni. Van menetrendetek, vannak szabályaitok, vannak működő megoldásaitok. De ezek a tiétek, és valószínűleg a bölcsi/ovi más menetrendet, szabályokat, megoldásokat fog alkalmazni pár dologban. Nem ugyanazok működnek, amikor csak ti vagytok otthon, mint amikor egy sereg gyereket tart kordában pár rutinos, szakképzett gondozó/óvónéni/dajka néni. Attól, hogy nem mindent ugyanúgy csinálnak, mint te, attól még lehet azt jól csinálni. Működő megoldások léteznek náluk is, akkor is, ha ezek neked elsőre kicsit furák, adj időt, hogy megszokd a változást ezen a téren is.

baby-623417_1280.jpg

5. Keresd meg azokat a dolgokat, amik menni fognak neki!

Ismered őt, tudod, hogy mik az erősségei, keresd ezen keresztül azokat a dolgokat, amik biztosan jól fognak menni (van aki jól eszik, van aki gyorsan elalszik, van aki imád gyerekek között lenni, van aki szeret mindig másokkal játszani, van aki vicces, van aki szeret másokat megvigasztalni…stb). Nehéz kimondani (leírni… :) de nincsenek tökéletes gyerekek (igen, még az enyéim sem azok… :), de mindegyiknek vannak erősségei, meg vannak gyengeségei. Építs számára önbizalmat, koncentrálj azokra, amikben jó. Te is nyugodtabb leszel, ha összeszeded azokat a dolgokat, amik biztosan menni fognak neki. Gondold végig egy napját, és írd fel, hogy mik fognak neki menni, a legapróbb dolgokat is (pl. egyedül ügyesen kimegy a WC-re, szófogadó, szeret kezet mosni, beviheti a kedvenc maciját). Biztos vagyok benne, hogy nálad is hosszú lesz a lista, ami nagy önbizalmat ad neked, amit tovább tudsz adni neki.

6. Tudd, hogy lesz, ami majd nem tetszik!

Gyakorlatilag már a beszoktatás alatt is fogsz olyat látni, ami majd nem tetszik (valaki meglöki, elveszi a játékát, ő lesz valamiben az utolsó…stb), de tudd, hogy máskor ő is lehet a másik oldalon. Nem érdemes ezekből nagy ügyet csinálni. Légy nagyvonalú, ha valami zavar beszélgess vele róla, lehet, hogy ő észre sem vette, és nem is zavarja. NE csinálj a bolhából elefántot.

7. Te sem vagy tökéletes!

Bármennyire is fáj, ez bizony így van. Te sem csinálsz mindig, mindent tökéletesen, te is szoktál hibázni. Így azok is, akikre a gyerkőcödet rábízod. Ne várd el, hogy mindig makulátlan külsővel frizurával, ruhában várjon téged délután. Néha elesik akkor is, ha veled van, és még nem is a te hibád. Vannak dolgok, amik megtörténnek egy kisgyerekkel, akárki, akármennyire óvatos. Ne ródd ezt fel nekik (még magadban sem).

preschool-548170_1280.jpg

8. Készülj a sírásra, hisztire!

Igen, a gyerekek ilyenkor szoktak sírni, könyörögni, hogy ne menj el, ne hagyd ott, nem akar ott maradni. Teljesen természetes. A legtöbb esetben (saját tapasztalat) pontosan megérzik, hogy meddig hallgatózol a becsukott ajtó mögött, és pontosan addig nyomják. Nehéz ilyenkor határozottnak lenni, de ne ess kétségbe, jó helyen van, jó lesz ott neki, csak az elválás nehéz, mert szeret. Az meg azért nem olyan rossz hír… 

9. Légy pozitív!

Hangolódj a jó dolgokra. Idézd fel a saját bölcsis/ovis emlékeidet, biztos van közöttük jó. Számtalan előnye van, ha közösségbe jár a gyerkőc. A rosszul evők nagy része itt jobban eszik, mint otthon, olyan közösségi élményeket szerez, amit te otthon nem tudsz adni neki. Fejlődik a személyisége, megtanul alkalmazkodni, és még számtalan olyan dolgot kezd el itt tanulni, ami elengedhetetlen egy boldog élethez.

10. Légy te is izgatott!

Képzeld el, hogy milyen lesz az első anyák napi ünnepség, amikor könnyekig hatódva várod, hogy az ünnepség végén végre megölelhesd a te kis büszkeségedet, és megnézd az ajándékot, amit készített neked. Éld át már előre, hogy mennyire fog szeretni ott játszani, és hányszor fog bosszantani, hogy nem akar majd hazajönni. Lásd magad előtt a képet, amikor nézegeted a faliújságon a rajzait, amit aznap készítettek. Tudd, hogy ez egy jó dolog, még akkor is, ha vannak benne kihívások.

Összegezve az egészet először koncentrálj magadra, mert ebben a korban még annyira együtt rezegtek, hogy megérez mindent, ami benned zajlik. Ha ezek nem jó dolgok, és benned a félelem és az aggódás van túlsúlyban, akkor benne sem lesz másképp. Légy tudatos, és hangold magad a bölcsire/ovira pozitívan.

Ha mégsem boldogulsz egyedül, írj nekem bizalommal, nem vagy egyedül, sokaknak nehéz. Érdemes fogalkoznod magaddal, nem kell hónapokig gyötrődnöd emiatt...

people-2566854_1280.jpg

Fotók: Pixabay

Szólj hozzá

ovi bölcsi légy pozitív törődj magaddal anyacoach tippek a boldog élethez